Un cetatean implicat este un cetatean multumit.
Un cetatean implicat este un cetatean multumit.

Despre

Procesul de bugetare participativă presupune că o instituție publică lasă cetățenii să decidă direct ce se întâmplă cu o parte din bugetul respectivei instituții. Cetățenii sunt implicați pe tot parcursul procesului, ei stabilesc prioritățile, ei propun proiecte și apoi selectează prin vot respectivele proiecte, urmând ca autoritatea publică angajată într-un astfel de proces să implementeze proiectele preferate de cetățeni, exact așa cum ar fi făcut dacă decizia era luată de către instituție.

Etapele proiectului
depunere - votare - evaluare - implementare

Depunerea proiectelor

Oamenii pot fi mobilizați, învățați, conștientizați cu privire la propriile interese. Proiectele vor putea fi depuse pe platforma destinată, prin autentificarea fiecărui utilizator. Pentru parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de depunere on-line procedeul se va desfășura în baza unui Regulament stabilit și aprobat.

Evaluarea proiectelor

Prima dintre condiţii este ca problema de rezolvat să fie de competenţa Primăriei şi să fie de interes local, să se refere la domeniul public şi doar la dotări, modernizări sau reparaţii ale unor bunuri din proprietatea publică. Proiectele nu trebuie să fie incompatibile cu planurile sau proiectele Primăriei.

Votarea proiectelor

Pasul următor afişării proiectelor eligibile este votul. Aceasta va avea loc într-o perioadă de timp predefinită, prin intermediul platformei online dedicată bugetării participative.
Pentru a limita votul multiplu, accesul cetăţenilor la platforma de vot se va realiza prin intermediul unui cont cu parolă individual. Fiecare persoană va avea dreptul de a vota câte un proiect din cadrul fiecărei categorii.

Implementarea proiectelor

În această parte trebuie doar urmărite proiectele și modul în care sunt implementate. Implementarea decurge la fel ca orice alt proiect implementat de o instituție publică: cereri de oferte, achiziții, contracte, implementare lucrare respectiv serviciu. Desigur, participanții la procesul de bugetare participativă vor fi mult mai conștienți de diferențele dintre proiectul propus de ei și ce se întâmplă în realitate.

Domenii de dezvoltare
Identificarea nevoilor comunitare si luarea deciziilor în sensul satisfacerii acestora
Într-o societate modernă este necesar ca administrația publică să dezvolte sisteme „prietenoase” cu cetățenii

Domenii de dezvoltare

Oras inteligent

Siguranta circulatiei

Sanatate

Invatamant si cultura

Amenajare parcuri si locuri de joaca

Infrastructura stradala

Într-o societate modernă este necesar ca administrația publică să dezvolte sisteme „prietenoase” cu cetățenii